Hayatımda en zorlandığım tatlı diyebilirim.Yapması basit ama piştikten sonraki o fırın ayarı bir hayli zor.Eğer ki zamanından önce fırın kapağını açarsanız tüm emeğiniz boşa gidip dümdüz bir profiterolle karşılaşabilirsiniz:) 2 defa denemeden sonra nihayet tutturdum.Verilen sipariş üzerine kremasını muzlu yaptım,gerçek meyve kullanarak,çok başarılı oldu:)
#MUZLU PROFİTEROL
Hamuru için:
- 100 gr tereyağ
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı un
- 3 yumurta
- 1 çimdik tuz
Kreması için:
- 3 su bardağı süt
- 3 kaşık un
- 1,5 çay bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
- 2 adet muz
- 3 yemek kaşığı toz krem şanti
Çikolata sosu için:
- 1 paket Dr.Oetker çikolata sosu
Tereyağı ve suyu bir tencereye koyup eritiyoruz.Kaynamaya başlayınca unu koyup hızlıca karıştırıyoruz.5 dakika hızlı hareketlerle kavuruyoruz.Ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.Soğuduktan sonra teker teker yumurtaları kırmaya başlayalım.Burada en önemli unsur yumurtaları güzelce hamura yedirmek.1 yumurtayı yedirmeden kesinlikle diğerini eklemiyoruz.Tüm bu işlemler olduktan sonra fırın tepsimize yağlı kağıdımızı koyup,hamurumuzdan tatlı kaşığıyla parçalar alıp aralarında boşluk olacak şekilde dizelim.(eğer sıkma torbanız varsa bu işlemi torbaylada yapabilirsiniz)Önceden ısıtılmış fırında 175 derece fırında pişiriyoruz.En hassas noktaya geldik:) Fırından fırına farklılıklar oluyor tabi.Mesela benim fırınım çok çabuk pişiriyor.Bu yüzden önce ısıtıp sonra ayarını bir hayli düşürdüm.O şekilde kızarmasını sağladım.Çünkü piştikten sonra 15-20 dakika fırının kapağını kesinlikle açmıyoruz.Dediğim gibi hamurlar anında sönüyor ne yazık ki.
Şimdi kremasının hazırlanmasına gelelim.Tüm krema malzemesini pişiriyoruz.Ilınınca 3 kaşık toz krem şantiyi ve muzları ekleyip blender ile karıştırıyoruz.
Çikolata sosunu hazır kullanmayı tercih ettim.Çünkü yapması hem kolay hem de lezzetli Dr.Oetker'in sosları.Ama üzerinde 3 bardak süt yazıyorsa ben 1 fazlasını koyuyorum.Sos biraz yumuşak kıvamlı olursa sunum yapması da daha kolay oluyor.Eğer hazır kullanmak istemiyorsanız benmari usulü bitter çikolata eritip yapabilirsiniz.
Bu arada hamurlarımızda pişmiş oluyor.Soğuduktan sonra hamurlarımızı ikiye bölerek ya da varsa krema sıkma torbası ile içlerini kremayla doldurun ve tepsiye dizin.Tüm bu işlem olduktan sonra çikolata sosunu üzerinde gezdirin.Afiyet olsun:)
Küçük bir not:Benmari usulü çikolata için;çikolatayı ısıya dayanıklı bir kaba koyarak kabınızı kaynamakta olan suyun içine koyuyoruz.Çikolata su ile asla temas etmemeli.Çikolata sıcak sudan aldığı ısı ile eriyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder