6 Ocak 2014 Pazartesi

Aşure

Herkese kocaman sevgiler...
Uzun zamandır bloğuma yazamadım,hayatımızda yeni değişiklikler,hastalıklar,Ada'nın sınavları vs derken daha yeni oturabildim sayfamın başına.1,5 aydır beklenen fotoğrafları ve tarifleri ancak bugün koyabiliyorum.
Hepsi geçen aylardan ve eski mutfağımdan kalan resimler.Artık yeni mutfağımda çok daha hevesli ve mutlu yemekler yapmaya başlayabilirim:)
Malum geçen aylar aşure ayıydı.Yaptım ama yayınlayamadım.Ki aşure yapmak için illa o ayı beklemiyorum.Bazen canım istiyor ve az ölçülerden yapıp tatlı niyetine mideme indiriyorum:)




#AŞURE
 
  • 1su  bardağı #kuru fasulye
  • 1 bardağı #nohut
  • Yarım kg #buğday
  • Yarım su bardağı #pirinç
  • 1 çay bardağı #kuru üzüm
  • 4-5 adet #kayısı
  • Yarım #portakal rendesi
  • 6-7 kaşık #Gülsuyu
  • #Toz şeker(miktarını damak zevkimize göre ayarlıyoruz)
  • 5-6 adet #karanfil
Üstü için:
  • #kuş üzümü
  • #yer fıstığı
  • #ceviz içi
  • #tarçın
  • #nar
  • #dolmalık fıstık
Yapılışı:
Buğdayı,nohutu.fasulyeyi ayrı ayrı koyup akşamdan suda ıslatıp bekletiyoruz.Sabah ayrı ayrı kaynatalım ki rengi kararmasın.Yine ayrı bir yerde pirincimizi pişirip suyuyla beraber tüm malzemenin içine karıştıralım(suyu aşureye beyazlık sağlıyor)Ben kuru üzüm ve kayısıyı beraber kaynatıyorum.Bu arada süzdükten sonra suyunu içiyorum.Çok faydalı olduğu söyleniyor.Karanfilleride küçük bir cezvede biraz kaynattıktan sonra suyunu malzemelerimizin içine döküyorum.Bakliyatlarımızın içine tüm bu iç malzemeleri karıştırıyorum.Şeker oranını ayarlamak size düşüyor.Ben çok şekerli sevmediğim için az az koyup tadına bakıyorum.Portakal rendemizi ve gülsuyumuzu da koyduktan sonra 1 taşım kaynatıp kaselere koyuyoruz.Üstünü süslemek ayrı bir zevk tabi:) Bu sene güzel nar bulamadığım için ben koyamadım.Diğer malzemelerle süsledim sadece.

#Afiyet Olsun:)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder